een blog van:
glamping La Mirande, glamping zonder kinderen
Glamping La Mirande verdient het predicaat “Eco-camping”
of "duurzame glamping" met gemak, want:
* wij hebben aandacht voor het milieu, vanwege het kleinschalige karakter.
* wij gaan zuinig om met stroom en water.
* wij gebruiken biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Wij zijn niet
aangesloten op het riool en hebben een natuurlijke afwatering.
* wij composteren afval.
* onze gastenplukken kruiden en sla uit onze biologische moestuin.
* onze canvas glamping tenten en inrichting van natuurlijke materialen.
* in onze accommodaties wordt op inductie gekookt.
* glamping La Mirande is niet omheind, het wild, de herten, de zwijnen, de vogels en
fazanten lopen vrij rond.
Leuke anekdote: soms zien wij s'avonds laat grote schijnwerpers op het land en
dan blijkt dat onze buren de snippen tellen die hier geringd zijn en hun nesten hebben.
* ons terrein ziet er zo natuurlijk mogelijk uit. Wij gebruiken geen bestrijdingsmiddelen,
het is geen supergazon maar wilde bloemen krijgen alle kans.
* een groot gedeelte van ons land is beschermd natuurgebied.
Natuurlijk kan dat: pak de auto en neem de fietsen of de wandelschoenen mee en ga eens niet met het vliegtuig naar andere continenten. Maak de reis naar de bestemming onderdeel van de vakantie en reis eens wat langzamer, reis traag, ( slow travel ) en ontmoet de lokale bevolking.
Fietsen is niet alleen duurzaam en stil, maar ook gezond. Het fietsen is volop in ontwikkeling in Frankrijk. Bovendien houden de Franse automobilisten goed rekening met de tweewielers.
Ga zo veel mogelijk naar de markt, die is enorm sfeervol, of ga naar de lokale boer, ze hebben altijd een winkeltje waar je terecht kan, zodat je genieten kan van de lokale gerechten en lokale dranken.
Koop zoveel mogelijk de specialiteiten van de regio. Daarvoor is geen transport nodig uit andere landen en er zijn geen chemische middeltjes nodig die de groenten langer vers houden. Stort de groenten rechtstreeks van het veld op je bord.
Verspil de resten van de maaltijd niet, maar composteer of stel een kliekjesdag in als je zelf kookt.
Bezoek de avondmarkten waar de lokale ondernemers hun producten verkopen. Als men op deze markten producten wil verkopen, maar hier geen business heeft, kunnen ze niet aanschuiven. Dit is een prima uithangbord voor lokale specialiteiten.
Duurzaamheid wordt vaak omschreven aan de hand van de drie P's: People, Planet en Profit. Het gaat er bij duurzaamheid om dat deze drie – mens, milieu en economie – met elkaar in evenwicht zijn. Op die manier zorgen we dat de aarde niet uitgeput raakt en dat deze ook op langere termijn leefbaar blijft.
Frankrijk is het eerste land ter wereld met een verbod op voedselresten.
Sinds 2015 mogen de Franse supermarkten voedsel dat over datum is niet meer vernietigen. Zij moeten een bestemming zoeken voor het overtollige eten. Zo kan het verwerkt worden tot diervoeder, maar kan ook geschonken worden aan een goed doel zoals de voedselbank.
Grote supermarkten sluiten een contract met een goed doel, als ze dat niet doen, lopen ze de kans op een boete tot maximaal € 75.000.
Als je uit eten gaat in een Frans restaurant, zal je een soort affiche vinden waar wat gegevens op staan. Bestel je een mooie entrecôte, dan zie je op de menukaart of de affiche, waar het beest vandaan komt. Bij ons, in zuid west Frankrijk, is dat altijd van vlak bij en meestal ken je de boer. Restaurants zijn nl verplicht vanaf maart 2022, om aan te tonen waar de dieren (dus het vlees wat geserveerd wordt) vandaan komen en waar ze geslacht zijn.
Ook moet het restaurant aangeven of het vlees vers is of ingevroren. Voor rundvlees was dit al verplicht sinds 2002.
Bij restaurants mag de airco pas aan als het 26 graden is, als je geen terras hebt, moeten de deuren dicht.
Café's en restaurants met terras mogen de deuren wel openhouden, maar als het koud is mogen de terrassen sinds de zomer van 2022 niet meer verwarmd worden.
De Franse regering heeft een aantal plannen om het energieverbruik in 2024 met 10% verminderd te hebben:
De grootste supermarktketens in Frankrijk, zoals Carrefour, Auchan, hebben al vanaf oktober 2022 energiebesparende maatregelen ingevoerd.
Zo wordt al het verpakkingsmateriaal afgeschaft en bij sluitingstijd staat de reclameverlichting buiten uit. Als de winkels gesloten zijn, staat de binnenverlichting op 50% en overdag wordt het een stuk koeler: 17°.
Natuurlijk versnellen de snel stijgende energiekosten dit proces.
Ook is het plan dat men 3 dagen verplicht thuis moet werken en ook gezamenlijk naar en van het werk vertrekt: carpoolen wordt verplicht. We zien nu al overal parkeerhavens met "covoiturage", een heerlijk Frans woord. Tegelijkertijd denkt men er aan om de maximum snelheid van 130 km/uur te verlagen naar 110.
Reclameborden en nachtverlichtingen moeten UIT. In steden met minder dan 800:000 inwoners moet dat nu al. Luchthavens en treinstations vallen daar buiten.
Laten we hopen dat het lukt: in 2030 wil Frankrijk de groenste en meest fiets vriendelijke vakantie bestemming ter wereld zijn. Dit moet haast gaan lukken met meer dan 90 miljoen bezoekers per jaar.
Duurzaam heeft uiteraard ook betrekking op energie verbruik.
Frankrijk heeft 18 kerncentrales met 56 reactoren. Op het moment is daarvan bijna de helft buiten bedrijf, helaas vanwege achterstand in onderhoud. Toch is daardoor een relatief lage uitstoot van energie. Meer dan 70% van de elektriciteit komt van de kerncentrales.
Windparken komen in Frankrijk nauwelijks van de grond want op bijna de helft van de grond is het verboden windmolens te plaatsen vanwege militaire en civiele radars, aanvliegroute’s of beschermd landschap.
65% van de windmolens (dat zijn er 8000), zijn er in 3 regio’s: Hauts-de-France, Grand-Est en Occitanië.
Op de installatie van zonnepanelen wordt door de overheid subsidie gegeven, maar door de vele historische en monumentale stadsgezichten is het vaak verboden dit mooie aanzicht te verstoren. Zo ook bij ons op la Mirande, waar het jammer genoeg verboden is zonnepanelen te installeren ivm het monumentale aspect.
Frankrijk heeft na Zweden de laagste CO2 uitstoot per hoofd van de bevolking. Dat komt voornamelijk door de grote inzet van kerncentrales in de energievoorziening
En tot slot nog dit, want dit initiatief sluit naadloos aan:
SLOW FOOD, een mooi ‘frans woord’: Heb je daar wel eens van gehoord?
Het begon in Italië in 1986 als protest tegen de opening van Mc Donald’s in Rome.
Het is niet zozeer tegen Fast Food, maar men wil vooral de lokale voedsel productie promoten. Deze organisatie wil oude tradities behouden, de recepten van oma in ere houden en niet vergeten. Zij willen geen voorverpakte schaaltjes met voedsel, maar hebben het er voor over om uren in de keuken te staan om de smaakpapillen te verwennen. Zij promoten de lokale boeren, kleine bedrijfjes in de omgeving en organiseren workshops, wijn proeverijen en boerenmarkten.
Binnen de Slow Food Organization zijn er nu 150 landen die meedoen en meer dan 100.000 restaurants die meegaan in dit idee.
Al nagedacht hoe je deze restaurants
kunt herkennen?
Hun logo is een SLAK!
De CO2-uitstoot van een gemiddelde kampeervakantie ligt stukken lager dan de uitstoot van een all-inclusive vliegvakantie dus dat geeft het verblijf op onze duurzame glamping camping een goed gevoel.
Wij hopen dat je een heerlijke en vakantie komt doorbrengen op
Glamping la Mirande in zuid west Frankrijk, midden in de natuur.
Alle rechten voorbehouden | Rlazet